Δ/ντρια Ψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ Μ. Μπάστα στο Λατώ fm για τον μικρό Άγγελο: Για τέτοια περιστατικά έχει ευθύνη όλη η κοινωνία, αν κλείνουμε τ’ αυτιά μας είμαστε συμμέτοχοι (ηχητικό)

Για την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Παιδική – Εφηβική Κακοποίηση» που θα γίνει αύριο Σάββατο στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο με τη διοργάνωση της Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Δήμο Αγίου Νικολάου και το Επιμελητήριο Λασιθίου, μίλησε το πρωί της Παρασκευής 7/2 στην εκπομπή “Πρώτη ματιά στην ενημέρωση” και τον Νίκο Σγουρό στο Λατώ fm 103,3 η Συντονίστρια του προεδρείου Μαρία Μπάστα, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Ψυχιατρικής & Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Αναφερόμενη, καταρχάς, στο τραγικό συμβάν με τον τρίχονο Άγγελο στο Ηράκλειο που κακοποιήθηκε και δυστυχώς δεν τα κατάφερε, είπε ότι “είναι ένα από τα συμβάντα που βγαίνουν στη δημοσιότητα γιατί υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που ποτέ δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα, χθες όσοι ασθενείς μου ήρθαν, μου μίλησαν για το θλιβερό αυτό συμβάν, που έχει επηρεάσει και τον ιατρικό κόσμο εδώ. Δεν γνωρίζω την προϊστορία του συμβάντος, κλπ, αυτό όμως που θα ήθελα να πω είναι ότι τα επεισόδια βίας δεν έρχονται από το πουθενά, συχνά υπάρχουν ενδείξεις και κάποιοι παράγοντες κινδύνου σε κάποιους ανθρώπους για να ασκήσουν βία σε ευάλωτο πληθυσμό όπως ένα παιδί. Υπάρχει ένα υπόβαθρο από την πλευρά του θύτη, που συχνά είναι άτομα με διαταραχές προσωπικότητας- με επιθετικότητα, παρορμητικότητα, εκρηκτικότητα. Όταν εμπλακούν και χρήσει ουσιών, αυτή η επιθετικότητα μπορεί να αυξηθεί καταλήγοντας σε ακραίες πράξεις όπως σε αυτό το παιδί. Για τέτοια περιστατικά υπάρχει ευθύνη απ ‘όλη την κοινωνία. Όποιος έχει μια υποψία για μια μελανιά, ένα περίεργο χτύπημα, ένας παιδίατρος, ή και ένας γείτονας που θα ακούσει φωνές ή κλάματα, έχει την ευθύνη να το αναφέρει, να το καταγγείλει. Το να κλείνουμε τα αυτιά μας, μας κάνει συμμέτοχους. Δεν φταίνε οι ψυχικά ασθενείς για τη βία, μιλάμε για ανθρώπους που μπορεί να έχουν κατάθλιψη, ψύχωση, διπολική διαταραχή και συνήθως είναι θύματα και όχι θύτες. Πρέπει να βγάλουμε από το μυαλό μας ότι κάποιος άνθρωπος με άγχος, με κατάθλιψη, με διάφορα ψυχωσικά συμπτώματα είναι αυτός που είναι επικίνδυνος – αυτό είναι που στιγματίζει την ψυχική νόσο. Μπορεί οι άνθρωποι και τα θύματα να φοβούνται”.

Η κ. Μπάστα πρόσθεσε ότι “υπάρχει υποστελέχωση σε πολλές κρατικές δομές και υπηρεσίες ή ακόμη και στις δικαστικές αρχές και στην Αστυνομία, πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των δομών αυτών αλλά βασικό είναι καθένας από το πόστο του σωστά τη δουλειά του”.

Για την εκδήλωση του Σαββάτου στον Άγιο Νικόλαο, τόνισε τη σημασία της πρόληψης απέναντι σε τέτοια φαινόμενα βίας-κακοποίησης σε παιδιά-εφήβους. 

Όπως ανέφερε σχετικά, από τα στοιχεία της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στα εισαγγελικά περιστατικά και γενικά η τάση στην Κρήτη είναι αυξητική. “Μπορεί να έπαιξε ρόλο και η πανδημία αλλά ουσίες και αλκοόλ παίζουν και αυτά ρόλο στο να διατηρούνται αυτά τα νούμερα από και προς τους ανήλικους. 

Για το έργο της επέκτασης της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ είπε πως “έχουμε ετήσια μέση πληρότητα της τάξης του 130%, που σημαίνει ότι έχουμε μονίμως ράντζα, που είναι και αντιθεραπευτικά σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον. Το αίτημα για την επέκταση είχε κατ’ επανάληψη γίνει και από τον προηγούμενο Διευθυντή κ. Βγόντζα. Μετά και από εθελοντική βοήθεια βρέθηκαν χρήματα για το σχεδιασμό του έργου. Έγινε δεκτό από τη ΔΥΠΕ, τώρα εγκρίθηκε και από την Περιφέρεια. Αν με ρωτάτε, έπρεπε να έχει γίνει πριν από δεκαετίες. Κακές παροχές στιγματίζουν ακόμη περισσότερο τους ασθενείς, που έχουν ίσα δικαιώματα και ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από ένα περιβάλλον κατάλληλο”.  


Ακούστε αναλυτικά στο παρακάτω ηχητικό:

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com